Stylish houses in the forests designed to rejuvenate you + bring some balance to your life!

Our living space can really affect our moods, thoughts, and state of mind! A happy and peaceful space means a happy and peaceful mind. Therefore, it is extremely important that we create our homes in accordance with what inflames our soul! For me, my ideal home would be a cozy little place tucked away in the woods. However, not all of us are lucky enough to live in the midst of nature, but we would surely all love it! Imagine yourself surrounded by lush greenery, in the middle of nature, miles away from all your urban worries – it seems heavenly to me. And this collection of architectural designs aspires to be that paradise for you! These are beautiful houses in the forests that will not only calm and soothe you, but even heal you in a certain way. From a circular house inspired by a cut tree trunk to a lakeside house in the Swedish forest, these warm and healthy spaces will hopefully captivate your heart, just as they did mine!

Dive architects built a beautiful house by a lake in a forest north of Stockholm. The house has been designed to ‘merge with nature’ and become a harmonious part of the surrounding birch and pine forest. Looks like the half-timbered house is sloping towards the lake, making it an intriguing sight! The house has been divided into two parts: one for sleeping and one for living. A serene courtyard at the entrance, the forest to the east and the lake to the west, make this the best placed house ever! It is surrounded by breathtaking views from all sides.

Hugging House is a large, two-level cantilevered house located somewhere with dense forest and overhead awnings. The two sections that make up Hugging House merge as if in an embrace. The concrete slabs include the driveway surrounding the house which leads to ground level and to the outdoor recreation areas. Describing the design in his own words, Veliz Arquitectos notes: “We took advantage of the slopes of the land to create visual connections at different heights with the existing vegetation and beyond the landscape, as well as [used] the premises with which we always try to characterize the project.

Snegiri Architects, a company based in St. Petersburg, Russia, has completed work on a passive residence called the Hill House, which has a living green roof that merges the house with the nearby forest. Managing to preserve the pre-existing trees of the woodlot, Snegiri Architects built Hill House to be fully integrated into the surrounding environment. With diverse vegetation and shrubs, Hill House’s vibrant green roof stretches out with a carpet of grass filled with stonecrop and dwarf plants including chamomile and sedum. The gradual slope of Hill House’s green roof conceals the structural presence of the house, bringing the house inch by inch into the surrounding woods.

Ela, a tiny house currently available for booking on Airbnb, is one of two Bethany Hershberger-designed shipping containers that can be found in the wooded glade of Walnut Creek, Ohio. Arriving at the little house, the guests descend a long wooden staircase that brings them to the forest floor where Ela is located. Located on a slight incline, Ela emerges from the trees on an exposed wooden foundation that carries the shipping container and outdoor recreation area. Accessible via a folding stepladder, the outdoor living area includes a sitting area with plenty of chairs, a natural gas fireplace, an outdoor shower and a tub. From the shower to the loungers, Ela finds warmth in natural wood accents and textured glass elements to create a private and intimate recreation space.

René Pérez Gomez designed Casa Amapa, a concrete house, located in the Primavera Forest near Guadalajara, Mexico. The house has been artfully positioned around a series of trees, thus minimizing any impact on the surrounding forest and creating an intimate connection with nature. Gómez built it as a retreat to think, contemplate, reflect and go inward. He also integrated it into a hillside, creating two levels in the sloping house. The first level houses the living space, while the second level consists of rooftop terraces, viewing platforms and a small garden.

Designed by Sanzpont Arquitectura, based in Mexico, “Living In The Noom” immerses you in the heart of nature and luxury. Its sanctuary-worthy design focuses on three main pillars: well-being, sustainability and flexibility. The community comprises several 4-story houses with a unique and attractive triangular shape, characterized by vertical bamboo channels and a vertical forest growing on the exterior facade of the building. Finally, the structure ends with a terrace on the fifth floor with solar panels for energy recovery and an urban garden where residents can grow their own food.

Circle Wood is a 400m² building with an overhanging oval frame that surrounds the garage as well as an open spa area – all very nicely ’rounded’ so that the areas fit together perfectly. Every part of the design, from its shape, material and color scheme, has been carefully chosen so that it blends into the landscape and also provides privacy for residents. The exterior features sleek, knot-free panels made from West African okume wood. This choice of siding material also helped to ensure that the residence naturally blends into the pine forest.

Located in Sanger, California, The Creek House is a residence built by Arthur Dyson who used the philosophy of organic architecture to guide the design and construction of the house. Widely regarded as a strong supporter of organic architecture, award-winning architect Arthur Dyson designed and built The Creek House, one of his organic residential must-sees. Located on Collins Creek, a tributary of the Kings River in Sanger, California, The Creek House is a residence built under the philosophy of organic architecture that blends seamlessly into its woodland surroundings.

Designed by Attila Béres and Attila Hideg, Cabin Moss appears to float atop an area of ​​virgin forest, one of many choices made to preserve and respect the natural world that surrounds the cabin. Describing the stilted foundations of the house, the Béres Architects note: “The thin stilts are carefully placed so that we can conserve and protect the roots of the surrounding trees. No need for excavation or filling with machinery that ruins the natural setting. The structural system of the house had been created in such a way as to offer some flexibility for this effort of realization.

Modern, minimalist and clean, the Lima cabin has an A-frame structure, although it cannot be compared to the traditional A-shaped cabins that we are so used to. Delightfully pleasing to the eye, yet highly functional, the cabin has two main areas or spaces. The two pyramid-shaped structures (which almost look like mountains, as the cabin was inspired by the surrounding mountains!) Represent these two spaces, and they are connected by a hallway, creating an open and spacious vacation home, all effectively using the square meters of space. The living room is a beautiful common space, in which the residents of the house can lounge, interact and connect. The wooden kitchen counter and dining table serve as intimate dining places, where you can share a meal with family and friends, and nurture the shared holiday spirit.

Comments are closed.